Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Hjellestad Seilforening | 28/07/2021

Scroll to top

Top

VM i Estland 2010

VM_logo_2010

VM i Tallinn var høydepunktet og det siste arrangementet som sto på planen for mange Zoom-seilere. Hjellestad seilforening stilte med en tropp på fem seilere: Vegard Fosso Smievoll, Vilde Fosso Smievoll, Lene Hjellestad, Jens Henrik Johnsen og Helene Mjelde Gjerde.

I Estland var det seilforhold som vi ikke har opplevd tidligere. Da vi kom var det 9 grader i vannet, 26 grader i luften og en tykk tåke som lå utover sjøen. Vi ble fortalt at på grunn av det kalde vannet kom derfor ingen solgangsbris. Dette førte til tåke, som igjen førte til strenge sikkerhetskrav og lite seiling i forkant av VM.

Seilasene startet med lite vind og store vindskift. At forholdene var vanskelige var noe de fleste seilerne var enig om. Vinden økte noe etter de første to dagene, men skiftene var der fortsatt. Store havdønninger fra vest, med ”choppy” småbølger fra nord i tillegg, krevde god bølgeteknikk av seilerne. Værgudene synes ikke dette var nok og ville gi oss litt tordenvær også. Dette førte med seg snodige skyer, som var vanskelig å tolke og trolig høyst få hadde sett før. Den ene dagen kom vinden opp i orkan styrke. Dette var heldigvis etter seilingen, men noen av båtene på land fikk seg en flygetur. I alt veldig ustabile værforhold. Mange seilere opplevde at det kom både en og to nedturer i seilasene, men trikset var å ikke ta nedturene for mye innover seg. Da kom det som oftest en opptur i seilasen etterpå, slik som det ofte er i seiling.

Siste dag var det tett mellom poengene på listen, og det var lett å klatre. Jeg klatret opp til en 2. plass siste dagen, noe som jeg ble veldig fornøyd med. Det var en finne som vant og en svenske på tredje. Danskene som toppet pallen i fjor var ikke et problem i år, og etter en sur start med danskene under lag-seilingen i Finland, viste de seg å være noen svært hyggelige jenter. Resultatene på Hjellestadseilerne i VM ble følgende:

Jentene:

Helene – 2
Lene – 17
Vilde – 41
Guttene:
Jens – 16
Vegard – 64

Når vi ikke var på sjøen var det sosiale samholdet kjempe godt. Det var ikke en eneste kjedelig kveld i Tallinn. Gokart, spesielle restauranter, shopping og sosiale kvelder på seilforeningen var bare noe av det som sto på planen. Dette gjorde at vi kom i kontakt med seilere fra andre nasjoner også, noe som gjorde mesterskapet til en svært positiv opplevelse. Trenerne våre, Hans Bendik Eriksen, Andreas Klette og Christoffer Brekke gjorde en fantastisk jobb, og jeg håper vi ser mer til dem fremmover.

Tallinn Yacht Club var dyktige arrangører, og de var svært interessert i å få et bra og rettferdig arrangement. De var utrolig flink til å arrangere både på vann og land. Dette vises tydelig i alt som er lagt ut på hjemmesiden deres, med bilde og videoer, noe som gjør at jeg tror de fleste vil huske dette som et godt minne og en fin avslutning på seilsommeren.

Seilerhilsen fra Helene Mjelde Gjerde