Velkommen som nybegynner/rekrutt hos oss

Som nybegynner har man ofte flere spørsmål man lurer på. Mye vil bli forklart underveis, men en del kan være greit å vite om på forhånd. Mange foreldre er nye til seilsporten andre ikke.

Bekledning

Det første mange lurer på er bekledning. Når man møter opp første gang, er det ikke nødvendig å ha alt klart i forhold til utstyr. Det som er vanlig å ha for nybegynnere er:

  • Seilervest (helst uten krage) – Flytevest er må-krav
  • Våtdrakt (heldekkende) eller varmt tøy
  • Våtsko eller joggesko (som kan bli våte)
  • Hansker, lue og evt solbriller
  • Ekstra tøyskifte og håndkle
  • Tips: Ha en plastpose i bagen til evt våte sko/tøy etter trening

Seiljolle

Vi har skolejoller som kan leies rimelig og brukes på treningene.

Grupper

Nybegynnere bli plassert i en såkalt rekruttgruppe. Seiling er en individuell idrett, hvor seilere med litt forskjellig nivå kan seile sammen. Om et barn er utrygg kan han/hun sitte sammen med treneren eller i foreldrebåten.

       

Gode forhold for nybegynnere er hvis vinden ligger mellom 2-5 m/s. Er det for mye vind tar man enten fysisk trening eller teori som alternativ.

Man kan være i en rekruttgruppe så lenge man ønsker. For de som ønsker å gå videre fra en rekruttgruppe til en mellomgruppe eller videregående/regatta gruppe, så gjøres det i samråd med trenere og foreldre. Det vanlige i dag er at man er i en rekruttgruppe mellom 1-3 sesonger. Alder, motivasjon, mye/lite trening, modenhet vil påvirke utviklingen. Det er ikke alltid de som har raskest utvikling som blir de beste seilerne, men kanskje mer evnen til trene stabilt over lengre tid.

Seiling – Lett eller vanskelig?

Både og! Med lite vind er det lett å komme igang, men det vil ta en stund før man blir god. På samme måte som å med å sykle, der man skal gire, se på trafikkbilde, samtidig som man skal svinge, må en seiler ta hensyn til ror (svinge), vind, retning, andre joller, bølger og strømforhold.

NB! Som nybegynner kan man flere ganger oppleve at vinden er for sterk og velger alternativ trening. Er vinden over 6 m/s er det vanskelig for nybegynnere å håndtere jollen og barna blir redd. Vær derfor forberedt på at man på flere treninger ikke får trent på seiling på sjøen.

Foreldre

Vi har foreldrebåter hvor foreldrene kan være med ut på sjøen for å se på. For nybegynnere seiles det ganske nært til land og kaianlegget, slik at det også vil være mulig å stå på land å følge med. Foreldre må være med å klargjøre jollene (læres raskt) og hjelpe barna utpå.

Betaling

Sørg for å ha betalt deltakelse så snart som mulig. Vi bruker hovedsaklig Min Idrett som betalingsløsning. Se link “Om > Bli medlem”

For faste seilere, vil kursavgift og medlemsavgift blir faktuert via Norges Idrettsforbund sitt system (MinIdrett)

Sesong – når er den?

Seilkursene starter vanligvis etter påsken og går fram til høstferien, enten som et helt kurs eller som to kurs. Siden seilingen er en individuell sport, så tar vi imot rekrutter/nybegynnere fortløpende.

I løpet av vintersesongen har vi bassengtrening en gang i uken.

Oppmøte

Appen SPOND brukes til i forbindelse med oppmøte. Her er link til gruppen: https://group.spond.com/EFRAZ

Medlem

Alle barn som seiler med oss og en av de foresatte må være medlem i HjS. For barna vil dette være et juniormedlemskap, som også inkluderer forsikring gjennom Norsk idrettsforbund fram til de er 13 år. For de som ikke er medlem fra før, inkluderer kursavgiften på nybegynnerkursene begge disse medlemskapene (voksen og barn). Velger man å fortsette betaler man en seilingsavgift. Dette inkluderer medlemskap juniormedlemskap, men ikke medlemskap til foresatt.

Info på Facebook

Vi har en info side for seilere og foresatte: https://www.facebook.com/groups/hjs.jollegruppen/

Tips

Kalde barn

En en ting som vi vil prøve å unngå er at barna blir kalde. Vær spesielt obs hvis ditt barn blir mye tidligere kaldt enn de andre. Her er noen tips:

  • Lue er effektivt i forhold til å redusere varmetapet.
  • Ull innenfor våtdrakt.
  • Vanlige våtdrakter har en tykkelse på 2/3 millimeter. De som har 4/5 millimeter holder bedre på varmen, men er litt dyrere. Et alternativ er å bruke en “shorty”; en kort våtdrakt utenpå den heldekkende.
  • Ha en våtdrakt som passer. Er den for stor vil den være lite effektiv om man blir våt.
  • En ting som er effektivt er å bruke en tynn vindtett jakke/overtrekk utenpå våtdrakten, men under seilervesten. Dette holder godt på varmen og lett å ta av på varme dager.

Utstyr

Egen jolle: Hvis man ikke er 100% sikker om seiling passer, så anbefaler vi å vente litt med å kjøpe egen jolle. For de som skal kjøpe egen, så er en rimelig jolle helt ok. De fleste optimistjoller holder seg godt i pris, så hvis man ikke ødelegger den, så kan få nesten tilsvarende når man selger. Et generelt tips for kjøp av jolle er at man sørger for å kjøpe en med målebrev (seilnummer).

Tørrdrakt: En tørrdrakt er super å bruke til seiling på kalde dager. De er for øvrig litt kostbare, noe som gjør at vi anbefaler å avvente litt til man kjøper inn en slik. Om man skal kjøpe, kan brukt være et alternativ. Vær for øvrig obs på at de ikke er for gamle og at mansjetter rundt, hals og håndledd ikke er morken.

Kjøp og salg

Her er link til noen av plassene man kan få kjøpt seilutstyr: